Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Κωνσταντινούπολη ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
z
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Αναζήτηση με το γράμμα ΑΑναζήτηση με το γράμμα ΒΑναζήτηση με το γράμμα ΓΑναζήτηση με το γράμμα ΔΑναζήτηση με το γράμμα ΕΑναζήτηση με το γράμμα ΖΑναζήτηση με το γράμμα ΗΑναζήτηση με το γράμμα ΘΑναζήτηση με το γράμμα ΙΑναζήτηση με το γράμμα ΚΑναζήτηση με το γράμμα ΛΑναζήτηση με το γράμμα ΜΑναζήτηση με το γράμμα ΝΑναζήτηση με το γράμμα ΞΑναζήτηση με το γράμμα ΟΑναζήτηση με το γράμμα ΠΑναζήτηση με το γράμμα ΡΑναζήτηση με το γράμμα ΣΑναζήτηση με το γράμμα ΤΑναζήτηση με το γράμμα ΥΑναζήτηση με το γράμμα ΦΑναζήτηση με το γράμμα ΧΑναζήτηση με το γράμμα ΨΑναζήτηση με το γράμμα Ω
 

Πολιτική

 
 

Σελίδα:

1

|

2

|

Επομ.

 
 
 
 
 

Ελληνική διπλωματική αντιπροσωπεία στην Κωνσταντινούπολη

Ελληνική διπλωματική αντιπροσωπεία στην Κωνσταντινούπολη - προς ανάθεση Greek diplomatic mission in Constantinople - προς ανάθεση

 

Ελληνικός Τύπος της οθωμανικής Κωνσταντινούπολης

Ελληνικός Τύπος της οθωμανικής Κωνσταντινούπολης (13/4/2007 v.1) Greek newspapers in Constantinople (27/4/2007 v.1)

Η δυναμική παρουσία των ελληνόφωνων εφημερίδων στην οθωμανική Κωνσταντινούπολη του 19ου αιώνα σχετίζεται άμεσα με τις διαδικασίες ανασυγκρότησης των θρησκευτικών κοινοτήτων και με τις μεταρρυθμίσεις του Τανζιμάτ τη δεκαετία του 1830, αλλά και με τις εξελίξεις στο εσωτερικό της ελληνορθόδοξης κοινότητας της Κωνσταντινούπολης.

περισσότερα...

 

Ελληνοθωμανισμός

Ελληνοθωμανισμός (13/4/2007 v.1) Greco-Ottomanism - δεν έχει ακόμη εκδοθεί

Ιδεολογία που κινούνταν στο κλίμα των μεταρρυθμίσεων και του οθωμανισμού και προωθούσε τη συνεργασία ελληνορθοδόξων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και μουσουλμάνων εντός του πλαισίου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Μετά την επανάσταση των Νεότουρκων, ο ελληνοθωμανισμός θα νεκραναστηθεί μαζί με τα οράματα περί ισοπολιτείας, για να θαφτούν όλα μαζί πια με τους Βαλκανικούς πολέμους.

περισσότερα...

 

Ευρωπαίοι διπλωμάτες στην Κωνσταντινούπολη

Ευρωπαίοι διπλωμάτες στην Κωνσταντινούπολη - προς ανάθεση European diplomats in Constantinople - προς ανάθεση

 

Μεταρρυθμίσεις στην Οθωμανική Αυτοκρατορία

Μεταρρυθμίσεις στην Οθωμανική Αυτοκρατορία (7/6/2007 v.1) Reform in the Ottoman Empire (7/6/2007 v.1)

Με τον όρο Τανζιμάτ (μεταρρυθμίσεις) περιγράφονται μια σειρά από κείμενα και διαδικασίες που στόχο είχαν να αναδιοργανώσουν τη διοίκηση και τα οικονομικά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας καθώς και τις σχέσεις της με τους υπηκόους της, μουσουλμάνους ή μη, επιζητώντας τη διάσωσή της.

περισσότερα...

 

Μη-μουσουλμάνοι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και το σύστημα των μιλλέτ

Μη-μουσουλμάνοι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και το σύστημα των μιλλέτ - δεν έχει ακόμη εκδοθεί Non-Muslims of the Ottoman Empire and the millet system - δεν έχει ακόμη εκδοθεί

Ο όρος «σύστημα των μιλλέτ» είναι σχετικά πρόσφατος και δημιουργήθηκε στη Δυτική Ευρώπη για να δηλώσει την ιδιαίτερη κοινωνικοπολιτική οργάνωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Οι μελετητές συμφωνούν ότι το σύστημα των μιλλέτ άρχισε μετά την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης.

 

Οργάνωσις Κωνσταντινουπόλεως

Οργάνωσις Κωνσταντινουπόλεως (13/4/2007 v.1) "Organosis Konstantinoupoleos" (Organization of Constantinople) (27/4/2007 v.1)

Η "Οργάνωσις Κωνσταντινουπόλεως" ιδρύθηκε στις αρχές του 1908. Ιδρυτής της υπήρξε ο Αθανάσιος Σουλιώτης Νικολαΐδης, σε συνεργασία με τον Ίωνα Δραγούμη. Σκοπός της ήταν, με βάση την οθωμανική πρωτεύουσα, να αντιμετωπίσει τη βουλγαρική διείσδυση στη Μακεδονία και τη Θράκη και να επιτύχει τον πολιτικό συντονισμό των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, επιζητώντας τη συνεννόηση και τη συνεργασία των λαών της Βαλκανικής και της Μικράς Ασίας. Η Οργάνωσις Κωνσταντινουπόλεως διαλύθηκε τον Οκτώβριο του 1912,...

περισσότερα...

 

Ρωμιοί βουλευτές Κωνσταντινουπόλεως στην οθωμανική βουλή

Ρωμιοί βουλευτές Κωνσταντινουπόλεως στην οθωμανική βουλή (13/4/2007 v.1) Greek Orthodox deputies for Constantinople in the Ottoman Parliament (2/5/2007 v.1)

Η παρουσία Ρωμιών βουλευτών από την Κωνσταντινούπολη και στις δύο περιόδους του οθωμανικού κοινοβουλευτισμού (1876-1878 και 1908-1919) υπήρξε έντονη και ιδιαίτερα παραγωγική, με παρεμβάσεις σε ζητήματα που αφορούσαν τους ελληνορθόδοξους πληθυσμούς της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ανάμεσα στα οποία η αντιπροσώπευση των εθνοθρησκευτικών κοινοτήτων στα επαρχιακά συμβούλια, η στρατολόγηση των μη μουσουλμάνων και η αυτονομία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

περισσότερα...

 

Ρωμιοί της Κωνσταντινούπολης μετά τη συνθήκη της Λωζάννης

Ρωμιοί της Κωνσταντινούπολης μετά τη συνθήκη της Λωζάννης (13/4/2007 v.1) Greek Orthodox of Constantinople after the Lausanne Treaty (2/5/2007 v.1)

Η θεσμική οργάνωση της ρωμαίικης μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη μετά τη συνθήκη της Λωζάννης.

περισσότερα...

 

Συγκρότηση του δημόσιου χώρου στην Κωνσταντινούπολη του 19ου αιώνα

Συγκρότηση του δημόσιου χώρου στην Κωνσταντινούπολη του 19ου αιώνα (13/4/2007 v.1) Construction of public space in 19th - century Constantinople (27/4/2007 v.1)

Κατά την περίοδο των μεταρρυθμίσεων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία (Τανζιμάτ, 1839-1876) αναδείχτηκαν χαρακτηριστικά γνωρίσματα στο πολιτισμικό και κοινωνικό περιβάλλον της οθωμανικής πρωτεύουσας τα οποία αφήνουν περιθώριο για τη χρήση του όρου «δημόσιος χώρος» κατά το πρότυπο του Jürgen Habermas. Τα γνωρίσματα αυτά ήταν οι νέοι χώροι κοινωνικών επαφών, όπως οι αστικοί σύλλογοι και οι λέσχες, η ανάπτυξη του Τύπου και η διαμόρφωση ενός ευρύτερου εγγράμματου κοινού μέσα από τη δημιουργία...

περισσότερα...