Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Κωνσταντινούπολη ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
z
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Αναζήτηση με το γράμμα ΑΑναζήτηση με το γράμμα ΒΑναζήτηση με το γράμμα ΓΑναζήτηση με το γράμμα ΔΑναζήτηση με το γράμμα ΕΑναζήτηση με το γράμμα ΖΑναζήτηση με το γράμμα ΗΑναζήτηση με το γράμμα ΘΑναζήτηση με το γράμμα ΙΑναζήτηση με το γράμμα ΚΑναζήτηση με το γράμμα ΛΑναζήτηση με το γράμμα ΜΑναζήτηση με το γράμμα ΝΑναζήτηση με το γράμμα ΞΑναζήτηση με το γράμμα ΟΑναζήτηση με το γράμμα ΠΑναζήτηση με το γράμμα ΡΑναζήτηση με το γράμμα ΣΑναζήτηση με το γράμμα ΤΑναζήτηση με το γράμμα ΥΑναζήτηση με το γράμμα ΦΑναζήτηση με το γράμμα ΧΑναζήτηση με το γράμμα ΨΑναζήτηση με το γράμμα Ω
 

Οικισμοί

 
 

Σελίδα:

1

|

2

|

Επομ.

 
 
 
 
 

Αντιγόνη (νήσος)

Αντιγόνη (νήσος) (27/6/2007 v.1) Antigoni (Burgazada) (27/6/2007 v.1)

Η Αντιγόνη είναι το τρίτο νησί σε μέγεθος από τα Πριγκηπόννησα. Ο ελληνικός πληθυσμός του παρουσίασε δραματική μείωση τα τελευταία χρόνια. Από το 19ο αιώνα το μικρό ψαροχώρι της Αντιγόνης εξελίχτηκε σε σημαντικό θέρετρο της μεσοαστικής ρωμαίικης κοινότητας της Κωνσταντινούπολης.

περισσότερα...

 

Αρναούτκιοϊ (Μέγα Ρεύμα)

Αρναούτκιοϊ (Μέγα Ρεύμα) (13/4/2007 v.1) Arnavutköy - προς ανάθεση

Οικισμός του Βοσπόρου ο οποίος, μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, άρχισε να ονομάζεται Αρναούτκιοϊ από τον εποικισμό της περιοχής από Αλβανούς κατά τη διάρκεια της βασιλείας του σουλτάνου Μωάμεθ Β΄. Από τα μέσα του 19ου αιώνα, άρχισε να επικρατεί το όνομα «Μέγα Ρεύμα». Το 17o αιώνα στο Μέγα Ρεύμα κατοικούσαν Ρωμιοί, Εβραίοι και λίγοι μουσουλμάνοι. Έναν αιώνα αργότερα, εγκαταστάθηκαν και Αρμένιοι στον οικισμό. Μετά το 1940, ο αριθμός των ορθόδοξων κατοίκων μειώθηκε ραγδαία.

περισσότερα...

 

Γενί Μαχαλέ

Γενί Μαχαλέ (13/4/2007 v.1) Yeni Mahalle (26/4/2007 v.1)

Χωριό στην ευρωπαϊκή ακτή του Άνω Βοσπόρου. Οι κάτοικοί του ήταν αποκλειστικά Ρωμιοί, στην πλεινότητά τους ψαράδες και ναυτικοί.

περισσότερα...

 

Θεραπειά

Θεραπειά (13/4/2007 v.1) Therapeia (Tarapya) (27/4/2007 v.1)

Τα Θεραπειά βρίσκονται στην ευρωπαϊκή ακτή του Άνω Βοσπόρου. Το 17ο αιώνα αναφέρονται ως ρωμαίικο χωριό. Από το 1655 το χωριό γίνεται έδρα της μητρόπολης Δέρκων και μετατρέπεται σε έναν από τους πιο σημαντικούς οικισμούς του Βοσπόρου. Αργότερα τα Θεραπειά έγιναν θέρετρο της ρωμαίικης ευκατάστατης τάξης της Κωνσταντινούπολης, όπως και των εύπορων Ευρωπαίων της πόλης, και ήταν γνωστά ως «θερινό Φανάρι». Η ορθόδοξη κοινότητα άρχισε να παρακμάζει δημογραφικά τόσο λόγω της μετακίνησης προς πιο...

περισσότερα...

 

Κουρούτσεσμε

Κουρούτσεσμε (13/4/2007 v.1) Kuruçeşme (27/4/2007 v.1)

Η συνοικία Κουρούτσεσμε βρίσκεται στην κοιλάδα μεταξύ του ακρωτηρίου Δεφτερδάρ Μπουρνού (Κλειδίου) και της παραλίας του Μεγάλου Ρεύματος (Αρναούτκιοϊ). Στην Aρχαιότητα η περιοχή αυτή ήταν γνωστή ως Βυθίας, λόγω του μεγάλου βάθους της ακτής στο σημείο αυτό. Στο 17ο αιώνα εκεί κατοικούσαν Ρωμιοί και Αρμένιοι, καθώς και πολλές σημαντικές εβραϊκές οικογένειες. Το 1804 η Μεγάλη του Γένους Σχολή μεταφέρθηκε στο Κουρούτσεσμε και στεγάστηκε στον οίκο του Αλεξάνδρου Μαυροκορδάτου.

περισσότερα...

 

Κωνσταντινούπολη - Ισταμπούλ

Κωνσταντινούπολη - Ισταμπούλ - προς ανάθεση Constantinople - Istanbul - προς ανάθεση

 

Μπουγιούκντερε

Μπουγιούκντερε (13/4/2007 v.1) Büyükdere (27/4/2007 v.1)

Χωριό στην ευρωπαϊκή ακτή του Βοσπόρου, τόπος αναψυχής διπλωματών και μεγαλοαστών της Κωνσταντινούπολης κατά τον 19ο αιώνα. Εκτός από τους ορθοδόξους κατοίκους, υπήρχαν μουσουλμάνοι, Εβραίοι και Αρμένιοι. Ο ορθόδοξος πληθυσμός του χωριού συρρικνώθηκε κατά τον 20ό αιώνα.

περισσότερα...

 

Νεοχώρι

Νεοχώρι (13/4/2007 v.1) Neochori (Yeniköy) - προς ανάθεση

Το Γενίκιοϊ ή Νεοχώρι (Νηχώρι) βρίσκεται στην ευρωπαϊκή ακτή του Βοσπόρου, μεταξύ της Στένης (İstinye) και των Θεραπειών (Tarabya). Στο 17ο αιώνα το Γενίκιοϊ αποτελούνταν από τρεις χιλιάδες σπίτια και υπήρχαν τρεις μουσουλμανικές και επτά χριστιανικές συνοικίες. Στον 20ό αιώνα σταδιακά αυτή η κοινότητα άρχισε να παρακμάζει δημογραφικά, λόγω της μετοικεσίας προς πιο κεντρικές κοινότητες της Πόλης, αλλά και εξαιτίας των αντιμειονοτικών μέτρων που υιοθετήθηκαν στο πλαίσιο όξυνσης των διμερών...

περισσότερα...

 

Ορτάκιοϊ

Ορτάκιοϊ (13/4/2007 v.1) Ortaköy - δεν έχει ακόμη εκδοθεί

Χωριό στις ευρωπαϊκές ακτές του Βοσπόρου με μεικτό πληθυσμό από Ελληνορθοδόξους, Εβραίους, μουσουλμάνους και Αρμενίους. Σημαντική ήταν η εβραϊκή παρουσία στον οικισμό, ενώ οι ελληνορθόδοξοι (οι μόνοι κάτοικοι του χωριού μέχρι την έλευση Εβραίων και μουσουλμάνων τον 16ο αιώνα) αυξήθηκαν ιδιαίτερα κατά το 19ο αιώνα για να υποστούν συρρίκνωση στη διάρκεια του 20ου. Η ελληνορθόδοξη κοινότητα συντηρούσε σχολεία και αρκετούς συλλόγους.

περισσότερα...

 

Πρίγκηπος

Πρίγκηπος (13/4/2007 v.1) Pringipos (Büyükada) - δεν έχει ακόμη εκδοθεί

Το νησί της Πριγκήπου ανήκει στο σύμπλεγμα των Πριγκηποννήσων, είναι το μεγαλύτερο του συμπλέγματος και το πιο απομακρυσμένο από την Κωνσταντινούπολη. Μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς εγκαταστάθηκαν στο νησί ελληνορθόδοξες οικογένειες από τα παράλια χωριά της Μαύρης θάλασσας. Στα μέσα του 19ου αιώνα εξελίχθηκε σε παραθεριστικό θέρετρο των πλούσιων κατοίκων της Πόλης και γνώρισε σημαντική πληθυσμιακή αύξηση. Σήμερα το νησί έχει περίπου 100 ελληνορθόδοξους κατοίκους.

περισσότερα...